Els gegants de Benicarló

Gegants Vells



Gegants vells: Tolo i Mar
Tolo
Mar
Altura: 3.60 metres
Altura: 3.60 metres
Pes: 60 quilos
Pes: 62 quilos
Estrena: 24 d'agost de 1991
Constructor:
Casa d’Oficis Fallers de Benicarló amb la supervisió de Rosanna Aragonés i Pilar Sifre. La roba fou elaborada pel taller de confecció de la Universitat Popular de Benicarló. Al 2009 van ser restaurats per Dani Ballester, antic alumne de la Casa d’Oficis Fallers de Benicarló que actualment exerceix d’artista faller a la ciutat



Tolo i Mar són els gegants oficials de la ciutat, van ser construïts per a la Comissió de Festes i formen part de l'imaginari del protocol dels actes més assenyalats del calendari festiu de la ciutat (Reis, Corpus, Festes d'Agost i Diada del País Valencià). Són portats per la Colla de Gegants i Cabuts de Benicarló.
Mar representa una reina, i el seu nom correspon a la patrona de Benicarló, Santa Maria de la Mar, mentre que Tolo representa la figura d’un rei (ambdues figures segueixen la tradicional simbologia cristiana) i el seu nom ve donat pel diminutiu del nom del patró de la ciutat, Sant Bartomeu. 
A partir de 2005 es va començar una dura negociació amb l'ajuntament per tal de poder restaurar els desperfectes que es van anar acumulant tant per l'ús continuat a la població i també a la resta de poblacions que la Colla de Gegants i Cabuts visitava des de l'any 1992, com pels trasllats que va sofrir l'associació en aquests anys. L'any 2008 van estrenar uns nous vestits fets com una rèplica dels anteriors i l'any 2009 es van restaurar els caps i braços, deixant-los amb l'aparença que podem gaudir actualment. Des de l'any 2011, en el marc de la XXI Trobada de Gegants i Cabuts de la ciutat, la colla els va regalar un complement per a cadascú. Tolo porta a la seva mà dreta una rèplica de la carta pobla de Benicarló i Mar porta a la seva mà dreta un ram de flors.
Tot i que, des de l'any 2009, es va decidir donar-los un descans i no participen en gairebé cap sortida i la seva activitat es centra a Benicarló, la Colla de Gegants i Cabuts continua sent l'encarregada de la seva gestió.

Gegants nous



Gegants nous: Puig i Tossa
Puig
Tossa
Altura: 3.47 metres
Altura: 3.17 metres
Pes: 45 kilos
Pes: 32 kilos
Estrena: 23 d'agost de 2009
Constructors:

Ignacio Gasulla i Juan José Fontanet, dos artistes de la ciutat, es van encarregar de la construcció dels bustos, els braços i els elements ornamentals. La roba i els cavallets fóren confeccionats per la Colla.


Fa més més de 2000 anys a Benicarló hi van haver 2 poblats ibèrics, el Puig de la Nao i la Tossa, d’aqui venen els noms dels gegants, Puig i Tossa. Des de la Colla hem volgut homenatjar als primers pobladors que hi van haver en el terme de Benicarló. Puig representa un fornit guerrer iber, que amb la seua falcata (espasa) i l’escut defensava el Puig de la Nao, ja que era un poblat pacífic i només usaven les armes per defensar-se. Mentre que Tossa era una dona del poblat de la Tossa, representant la sacerdotessa d'aquest poblat. A les mans porta el Kylix, rèplica d'aquell que es va trobar entre les runes del poblat del Puig de la Nao, el Kylix es una espècie de copa àtica de gran valor obtinguda dels intercanvis comercials habituals en la zona amb grecs i fenicis on els ibers bevien i feien rituals com la libació, un ritual consistent en aspergir una mica d'alguna beguda en ofrena a algun déu. Aquest Kylix va ser trobat al carrer principal trencat i enterrat al carrer principal, pel que pareix, formant part d’un ritual fundacional del poblament. De decoració per al cordó porta una peça, que forma part del “Tresoret del Puig de la Nao”, amb forma de cabra, que era una peça d’ornamentació de la seua roba. Els íbers van vestits amb una túnica de color grana, ella, i marró fosc, ell. Son vestits senzills, ja que venien d’un ambient humil. També, els ibers eren de pell morena, ja que al viure a les muntanyes més altes de les planes, el sol els feia una pell daurada.


Tossa i Puig des del dia del seu bateig han format part activa de la Colla de Gegants i Cabuts de Benicarló, passant a ser les figures principals en gairebé totes les visites que realitza la colla fora de la ciutat. En la seua curta història han participat a diverses ciutats geganteres i al darrer gran acte on la colla ha tingut l'honor de participar, la cavalcada de les festes de la Mercè 2011 a Barcelona, sent aquestes les primeres pedres del que esperem que siga una gran paret.


Gegantons




El gegantó de motxilla: Gori
Gori
Altura: 2.50 - 2.70 metres en funció de l'alçada del geganter
Pes: 12 kilos
Estrena: 9 de maig de 1996
Constructors:

La colla amb la col·laboració de Daniel Ballester i Juan Miguel Beltran i la inestimable ajuda dels xiquets i xiquetes de Benicarló que van participar en el taller que es va realitzar el Nadal de 1995 a Benicarlàndia

És un xiquet amb cara de trapella i va vestit com un xiquet d’escola, i el seu nom està dedicat a Sant Gregori,  patró i sant de gran devoció a la població de Benicarló. Gori, gràcies als seus llargs braços fa riure i plorar a tots els xiquets de les poblacions que visita i desperta passions a Benicarló on xiquets i grans no es cansen de cridar-lo per a que els pegue amb les seues mans grans i toves. L’any 2005 va canviar de vestit, abans era un xiquet normal vestit amb un pantaló granota de pana i camisa de quadres i ara és un escolar amb la seva bata i la seva motxilla. I l'any 2012 es va fer una substitució total de l'estructura interna, per una de més robusta, per tal de suportar les estrabades dels xiquets i xiquetes. Aquesta nova estructura va ser realitzada per Antonio García. La renovació total de Gori va arribar al 2014, quan després d'un greu accident en l'última sortida del 2013 va portar a realitzar una restauració a fons del cap de Gori, portada a terme pel membre de la colla Francisco Garcia, així el 9 de maig de 2014 i en motiu del 18è aniversari de Gori es va estrenar aquesta restauració a la Romeria de Sant Gregori, on se li va fer una renovació de la benedicció ja feta l'any 1996.
 



El gegantó infantil: Pau
Pau
Altura: 2.00 metres
Pes: 7 kilos
Estrena: 7 de juny del 2008
Constructors:

Maribel Verge i José Luís Salvador




















És un home del camp, amb la seua brusa negra característica dels llauradors. Representa i agafa el nom d’un dels personatges d’una obra teatral nadalenca benicarlanda: L’Estel del Collet: Nadal a Benicarló. Per les seves dimensions i pes, està pensat per a que el porten els mes xicotets de la Colla i fins l'estiu de 2012 va portar rodes per a que els petits geganters tingueren un descans i el pogueren arrossegar.