Història de la Colla


La Colla de Gegants i Cabuts de Benicarló va néixer oficialment a l'any 1992, arran de la creació dels gegants Tolo i Mar, a més dels 12 cabuts que aparegueren el 24 d'agost del any anterior, tot i que aquesta data la podríem donar com a la que realment va donar tret de sortida a la nostra colla.
Tot i fer només 20 anys i escaig, la ciutat de Benicarló compta amb història gegantera, encara que aquesta és molt difusa. Abans de la Guerra Civil, es té constància de que hi havia una parella de gegants, i que possiblement eren reis. Amb la guerra, van desaparèixer sent arraconats a l'antiga presó, on anys més tard, es van trobar amb molt mal estat, que, amb només tocar-los, es van desfer. Anys més tard, sobre els anys 40, s'ha trobat una foto antiga, datada el dia de Sant Bartomeu (24 d'agost), i en la que apareixen dos gegants negres amb quatre cabuts i els seus portadors. Alguns dels descendents dels portadors, asseguren que els gegants de la foto eren propietat de l'Ajuntament de Benicarló. Després d'aquesta foto, fins als anys 70 no es troba cap fotografia més sobre gegants o cabuts, on apareix una dels cabuts i dolçainers que amenitzaven les Festes Patronals de Sant Bartomeu, i on un dels cabuts de la foto era dels que sortien als anys 40. Des dels anys 70 fins als 90, es llogaven els gegants per a les Festes de Benicarló, on van venir gegants de diverses contrades, com els del Barri de 6 carrers de Mont-roig del Camp.
A partir del 1990, a Benicarló decideix crear els seus gegants, i encarrega a l'Escola d'Oficis Fallers, la creació d'aquests dos gegants a més de 12 cabuts que serien els seus inseparables acompanyants. I després de gairebé un any preparant-los, el 24 d'agost de 1991, acompanyats de moltes colles de les Comarques Meridionals, com la Sènia, Mòra la Nova, el Morell... i d'altres valencianes com Vinaròs, Sogorb o Vila-real, i destacant la presència dels gegants de Xarxa Teatre, el Gran Pampolfigol i la Margallonera, els que van ser padrins de Tolo i Mar. Els vestits dels gegants i cabuts foren confeccionats per els alumnes del Taller de Confecció de la Universitat Popular.
I aixi començà la singladura de la colla, visitant les seves primeres poblacions, després de la I Trobada de Gegants i Cabuts i el bateig de Tolo i Mar, destacant la participació en la II Trobada Internacional de Gegants i VII Ciutat Gegantera celebrada a Matadepera. Aixi també, la participació de la colla comptava també, a més dels gegants i cabuts benicarlandos, amb els gegants de Xarxa Teatre, i padrins de Tolo i Mar. L'any 1992, Angel Rodriguez de Mier, escriptor local, va crear la llegenda dels Gegants de Benicarló, i va ser representada teatralment a càrrec de l'escola de teatre l'Escenari. Anys més tard aparegueren altres cabuts a la colla, dos arlequins i tres dimoniets per als més petits, també la ja desapareguda Cucafera, un element festiu que va durar molt poc gràcies als continus canvis de magatzems on desar els gegants, i en un dels trasllats la Brigada d'Obres va perdre, juntament amb els motlles dels gegants i cabuts.
Al maig del 1996, dins de la festivitat de Sant Gregori, un dels co-patrons de Benicarló, es va batejar Gori, el gegantó de motxilla i manotes, que 17 anys després encara és aclamat en cada sortida pels seguidors més menuts. L'anomenat fill de Tolo i Mar va ser construït per Daniel Ballester i Juan Miguel Beltran amb la col·laboració dels membres de la colla. Quan va ser estrenat anava vestit amb un peto i una camisa a quadres de color marró. Anys després va canviar la roba, i es va convertir en un escolar amb la seua bata.
I amb el pas dels anys es va anar consolidant la Colla, els benicarlandos els consideren ja membres indispensables de les Festes Patronals de Benicarló, participant en diverses cercaviles, la processó dels sants patrons, la desfilada dels fanalets de melons de moro... i en diverses festes populars de la ciutat com el Nadal i Reis, el Corpus Christi, el 9 d'octubre, l'Estel del Collet amb les seues feres...
Amb l'arribada dels anys 2000, el desè aniversari marcà un punt d'inflexió, una gran trobada, la més gran celebrada fins llavors, va omplir de gegants, geganters i músics. La cirereta d'aquesta gran trobada, la participació dels gegants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, en Treball i na Cultura. Des de llavors, durant les festes d'agost es solien aplegar més de 25 gegants cada any, i els geganters es van anant renovant, fent aixi que es creen noves il·lusions i iniciatives que fan créixer la colla. Viatges com el que es va fer a Caravaca de la Cruz, Leganés, Belchite i Argelés-sur-mer van donar a conéixer la colla més enllà de les nostres contrades. Al 2008 vam veure nàixer a Pau, el gegantó dels més xicotets. Va ser dissenyat i creat per José Luís Salvador i Maribel Verge, estrenat al juny d'aquell any a la Trobada de les Comarques Meridionals i Vila Grallera d'Alcanar i batejat una setmana més tard al CEIP Marqués de Benicarló, en el transcurs de la seua festa de final de curs, on el va apadrinar l'altre gegantó de la Colla: Gori. Aquell mateix any el nombre de cabuts també es va incrementar, i es que la Falla la Carrasca de Benicarló va donar 8 cabuts, realitzats per l'artista faller “Pepet”, a la colla, ja que ells només els utilitzaven durant la festa infantil de la Falla, i volien que se'ls donara un millor ús, i amb ells ja sumem 25 cabuts els que tenim en mans de la colla.
A l'any 2009, un nou projecte donà molta il·lusió a la colla, la creació d'una parella de gegants nova, després de moltes propostes es va voler homenatjar als primers pobladors del terme de Benicarló, els ibers. Un cop es va escollir que representarien, també s'havien d'escollir uns noms relacionats amb la cultura ibera, i que millor que donar-los els noms dels dos poblats que hi han a Benicarló, per al gegant seria Puig (pel poblat del Puig de la Nau) i Tossa (pel poblat que hi ha a la partida de la Tossa). El projecte va ser encarregat a l'artista faller de la ciutat Ignacio Gasulla, que amb la col·laboració de Juan José Fontanet. Quan va ser encarregat es va demanar que es representaren diverses peces que havien sigut trobades als poblat del Puig de la Nau, la més important, el Kylix del pintor de Penthesilea, i una peça que forma part del Tresoret del Puig de la Nau amb forma de cabra, com a ornamentació de la seva vestimenta. La roba va ser confeccionada per part de la colla. I aixi és com va arribar l'última incorporació de la colla, uns gegants que, a més, són propietat de la colla.
Un any més tard, es celebrà una de les dates més importants per a qualsevol associació, i es que durant el 2010 es celebrava el 20è aniversari dels gegants i cabuts més antics, i com no de la formació de la colla. La colla va realitzar diversos actes especials per homenatjar aquest aniversari, dels que podem destacar l'Exposició del 20è aniversari i la XX Trobada de Gegants i Cabuts, que comptà amb la participació més gran des de la celebració de les trobades geganteres a Benicarló. A més el mateix any es va crear la Replegà, un acte que serveix per demanar ajuda econòmica a la gent de la població, en moments difícils a causa de la crisi econòmica, per a la celebració dels diversos actes que s'organitza des de la colla, i que ja s'ha consolidat totalment, aquest any arribant a la tercera edició.
Al 2011 la colla va seguir el seu camí, celebrant actes a Benicarló, i participant de les diverses trobades on va ser convidada, amb l'especial participació a la Cavalcada de la Mercè i a la Trobada Comarcal del Maresme a Sant Andreu de Llavaneres, on vam ser els convidats d'honor. Aquest any 2012, nous projectes han entrat a la colla, un d'ells és el I Concurs de Dibuix escolar dels Gegants i Cabuts de Benicarló, d'on sortiran els cartells de la XXII Trobada de Gegants i Cabuts que se celebrarà el 4 d'agost, d'aquesta manera la colla intenta formar part de la vida dels benicarlandos amb propostes i iniciatives per apropar-la a tots ells. En l'actualitat la colla compta amb uns 25 membres amb moltes ganes de fal·lera, i que de segur seguirem portant els gegants caduferos per arreu de les contrades geganteres.